Leipomon perustaja saa nimikkotien


LEIPOMON PERUSTAJA SAA NIMIKKOTIEN

Espoon Kauklahden keskustassa on helmikuusta 2004 lähtien käytössä tiennimi Emil Halmeen tie. Tie on aiempi Erik Bassen tien länsiosa, joka tarvitsee nimen ajoyhteyden katkaisun takia.

Pikkukaupungin keskeisellä paikalla oleva tie alkaa toistasataa vuotta samalla tontilla toimineen Halmeen leipomon kulmalta, ja nimellä muistetaan leipomon perustajaa Emil Halmetta. Se tuo paikallisen kulttuurihistorian lisäväriä vanhan Kuninkaantien osalle tulevan Kauklahden asuntomessualueen kupeeseen.

Emil Halmeen tien nimikilvet kiinnitetään paikoilleen perjantaihin 6.2. mennessä. Samalla tulee käyttöön myös nimi Kauppamäki.
 

Leipuri Emil Halme

Emil Halme syntyi Kaarinassa 15.5.1877, pääsi Turkuun leipurinoppiin 16-vuotiaana ja sai leipurin­kisällin arvon 1896. Oltuaan ensin töissä Holmbergin leipomossa Kirkkonummella hän muutti Espoon Kurtbyhyn ja perusti sinne pienen leipomon 1899. Seudun maalaistaloissa leivottiin itse omat leivät, mutta Halmeelle riitti asiakkaita Kallvikin ja Stensvikin tiilitehtaitten ja rantaradan rakennustyömaan väestä.

1901 Halme rakensi ensimmäisen varsinaisen leipomo­rakennuksensa Kauklahteen, Sakan isännältä Mauritz Hagmanilta alkuun vuokraamalleen ja sittemmin ostamalleen tontille. Leipomo toimii edelleen samalla tontilla nykyisten Kuninkaan­kartanontien ja Kauppa­mäen kulmassa Kauklahden keskustassa, jossa Halmeen 1928 valmistunut rapattu tiilirakennus on tärkeä osa kaupunkikuvaa. Emil Halme onnistui kasvat­tamaan tyhjästä aloittamansa yrityksen vakiintu­neeksi osaksi kauklahtelaista elämänmenoa.

Halme avioitui 1903 kauklahtelaisen rengintyttären Fanny Sjömanin kanssa. Perheen kotikieleksi tuli ruotsi, jota Emilkin osasi hyvin, vaikka hänen äidin­kielensä oli suomi. Emil Halme kuoli 7.3.1949. Hänen neljä poikaansa ja poikiensa jälkeläiset ovat jatkaneet leipomon toimintaa nyt jo toiselle vuosi­sadalle. Yrityk­sen nimenä oli välillä Bröder Halme – Veljekset Halme, kunnes se muutettiin 1986 nykyiseen muotoonsa Oy Emil Halme Ab.

Erik Bassen tie ja Emil Halmeen tie

Halmeen leipomon pohjoispuolinen tie on osa vanhaa Kuninkaantietä ja on ollut vuodesta 1974 nimeltään Erik Bassen tie – Erik Basses väg. Tiennimellä muiste­taan Erik Bassea, tunnettua 1500-luvun kauklahtelaista talonpoikais­purjehtijaa, joka harjoitti laajaa ulkomaan­kauppaa Tallinnan porvarien kanssa. Basse vei Suomen­lahden yli mm. voita, kalaa ja tervaa ja toi tänne ainakin viljaa ja suolaa.

Erik Bassen tie on katkaistu puolestavälistä tien rauhoittamiseksi läpiajolta. Tien erilliset osat on nimettävä eri nimillä mm. hälytysturvallisuuden ja yleisen opastettavuuden takia. Tästä syystä tien läntinen osuus, joka alkaa Halmeen leipomolta, saa leipomon perustajan ja tärkeän 1900-luvun kauklahte­laisen vaikuttajan mukaan uuden nimen Emil Halmeen tie – Emil Halmes väg. Erik Bassen tie jää nimeksi tien itäosalle, jossa myös osoitenumerointi säilyy ennallaan.

Espoossa noudatettavien hyvien kansainvälisten peri­aatteiden mukaisesti muisto­nimiä ei ole tapana antaa elossa oleville henkilöille. Parhaassa tapauksessa muistettavan henkilön elämäntyö liittyy merkittävällä tavalla juuri nimettävään paikkaan, ja tämä ehto täyttyy erinomai­sesti Emil Halmeen kohdalla. Paikan­nimiä ei muodos­teta yrityksennimien tai muiden kaupallisten nimien mukaan, mutta se, että leipomo­yrityskin kantaa perustajansa nimeä, ei estä Emil Halmeen kunnioitta­mista tiennimellä. Yritys ja Emil Halmeen jälkeläiset ovat antaneet hyväksyntänsä tiennimen muuttamiselle.

Sami Suviranta, nimistöntutkija, Espoon kaupunkisuunnittelukeskus 2003

Lähteitä: Halmeen leipomosta kertova kirja Christian Mehlem: Inte av bröd allena – Ei yksin leivästä (1989), Espoon kaupunkisuunnittelukeskuksen nimistöryhmän kokoelmat, toimitusjohtaja Kaj Halmeen haastattelu (2003).